Dag 5: Cedar City – Cannonville

Het motel waar we verblijven serveert prima ontbijt. Dat smikkelen we dan ook graag op en rijden vervolgens naar de Walmart voor een lunch en wat snacks voor onderweg. Dan de tank vol en hup, richting Bryce Canyon National Park.

Wat meteen opvalt is dat het aardig fris is. Het is dan ook nog vroeg, namelijk half 8 als we onderweg zijn. We rijden via de prachtige UT 14 door Dixie National Forest. De zon is net op en dat geeft de lucht prachtige rode, roze en oranje gloeden. We zien de sneeuw langs de weg steeds harder stijgen en de temperatuur steeds harder dalen. Op een gegeven moment is het -4 graden buiten. Af en toe stoppen we om een foto te maken, maar we schieten toch snel weer de auto in. We komen haast niemand tegen en genieten van al het pracht om ons heen.

Na anderhalf uur bereiken we het toegangspoortje van het park. Ik laat er onze pas zien en we bezoeken er meteen het Visitor Center. Ik koop er meteen een mooie, stevige hiking jas. Met Bryce Canyon erop. Best een kek ding en ik voel me meteen wat warmer. Lekker een kop koffie erbij en plots is pa weg. Ik vermoed dat hij naar het toilet is maar niet veel later zie ik hem met een grote tas vol souveniers de winkel verlaten. Of hij ook er ook een extra koffer bij heeft gekocht…? Nee dat dan weer niet.

Dan op naar de viewpoints. Er zijn er feitelijk maar 4 open en we bezoeken ze allemaal. Het is een graad of 7 maar het voelt toch warmer door de zon die al flink schijnt. We turen een tijdje over de besneeuwde, oranje rotsen en vinden het beide erg jammer dat we hier niet kunnen wandelen. De Peekaboo Trail stond op het programma en bij de trailhead zien we meteen waarom het niet mogelijk is; niet alleen ligt er nog veel sneeuw, de trail ligt ook vol met losliggende stenen en diepe modder.

Gek genoeg verlaten we een prachtig park als Bryce weer na een uur, simpelweg omdat er niets meer te doen is. De enige trail die open is is de Mossy Cave Trail. Deze ligt buiten de doorgaande weg van het park maar zijn er binnen een kwartier. Zoals verwacht was het aardig druk bij de trailhead, al kunnen we wel een parkeerplaatsje bemachtigen. De wandeling leidt langs een Cave en een kleine waterval en is verrassend mooi. Overal hoor je smeltwater en dankzij de zon en de blauwe lucht steekt de oranje kleur van de rotsen er prachtig bij af. We vinden een plekje langs het riviertje waar niemand is en we blijven er een half uurtje picknicken. Prachtig.

Als we terug zijn wordt plan B maar in werking gezet: Kodachrome Basin State Park. Een klein parkje dat best afgelegen ligt. We rijden een tijdje over het verhaarde gedeelte van de Cottonwood Canyon Road alvorens we het parkje bereiken. De ranger aldaar is blij ons te zien en steekt een langdurig monoloog af wat we allemaal beslist moeten gaan zien. Een aardig meisje en we volgen een advies van haar op, namelijk het wandelen van de Shakespeare Arch and Sentinal Trail. Een niet al te lange en lastige wandeling (ongeveer 3 km) die leidt naar een Arch (niet super indrukwekkend) en vervolgens op en neer gaat langs een grote rotsformatie. Vooral de uitzichten over Grand Staircase-Escalante National Monument zijn magnifiek, met in de verte zelfs Bryce Canyon. 

De tweede trail is de Panorama Trail. Je kunt hierbij een lange of een kortere variant lopen. We kiezen voor de kortere, die 5km lang is. Niet super bijzonder, maar bij vlagen toch wel interessant, omdat je dichtbij enorme pilaren komt waarbij je afvraagt hoe het toch mogelijk is dat ze blijven staan.

Als laatste doen we nog de Angels Palace Trail, die 2,5 km is en waar onze toch wel vermoeide benen nog wat moeten klimmen. De beloning is een mooi panorama over Kodachrome Basin, maar het kan ons niet veel meer bekoren. We zijn moe van de warmte en het vele lopen. We rijden nog een klein stukje door naar het gehucht Cannonville, waar we gaan genieten van onze rust.

Hotel

Grand Staircase Inn

Weer

2 – 20 graden

Aantal kilometer gereden

160 kilometer